0
Sepetinizde 0 ürün bulunmaktadır

Makrome Tasarım

Makrome Tasarım

Makrome çok eskiden bir düğüm yöntemi olarak ortaya atılan tekstil malzemesi üretme tekniğinin adıdır. Geçmişi 13. Yüzyılda Arapların dokumacılığında görülmüştur. Zaten kelime kökenine dair de çeşitli yorumlar olmasına karşın dilbilimciler “süslü saçak” “işlemeli peçe” anlamında olan Arapça “migramah” kelimesinden türediği sanılmaktadır.  Babilliler ve   Asurların oyma taşlarında makrome düğümlerine rastlanmış  olup daha sonra Mısır uygarlıklarında da duvar dekorları olarak değişik makrome tekniğinin izlerine rastlanmıştır. Arap dokumacılık ürünlerinde görülen havlu şal peçe gibi gevşek uçları sabitlemede kullanılmış  olup  değişen yüzyıllarda sırayla Müslüman halkına  İspanya’ya ve Batıya doğru, İspanya’nın ardından İtalya ve İngiltere’ye doğru bir yay gibi genişlemiştir. Bunun üzerine ilk 1890’da makrome isimli kitap yazılmıştır ve daha sonra denizcilikte de  hobi  olarak ön plana çıkıp dünyada bilinirliği artmıştır.  Biliyormusun 1976 yılında New York Times gazetesinde makromeden yapılmış bir yılbaşı ağacı yayınlanmıştır
  Hiç alet kullanılmadan yapılan bu düğümleme işi zaman içerisinde farklılaştı . Bu teknikle farklı ürün türleri üretilerek bu zamana kadar gelişmeye başladı. İpleri birbirine dolayarak, altından üstünden geçirerek, düğümliyerek,  yer yer farklı bağlantılar yaparak,  iplikler dans eder gibi düğümlendi.İpler   makrome sanatı halini aldı. Daha sonra farklı  teknikler farklı modeller farklı düğüm atım şekilleri geliştirildi. Buna paralel olarak da her alanda kullanabileceğimiz bir sanat  dalı gelişti.
Makrome ile neler mi yapıyoruz  hadi gel beraber bakalım.
Masa örtüsü, ayna kenar  süsü, saksı  ve kavanoz süsü, abajur, kapı girişleri için sineklikler, camlar için perdeler kişisel kullanımda çantalar,  yelekler,  kemerler, puf,   hamak, duvar süsü,  gazetelik, anahtarlıklar, saat kordonları, ilginç takılar ve Şahmaranlar.   Daha neler neler.
Yeni teknoloji ürünü olan makrome de hangi iplerle  yapılır dersiniz.  Örgü makinesinde  kullandığımız  kalin ipler, deri,  yün, keten, kordon, jüt,  wayuu ipleri ve mumlu ipler gibi değişik iplerle örülerek ve de değişik aparatlarla süsleyerek modern tarzda ürünler üretebilirsiniz.

     Kullanım alanı o kadar zengin ki hem evde kullandığımız eşyalar ve iç tasarım dizaynında kullanabiliyor hem  kişisel kullanım eşyaları yapabiliyor hem de kültürümüze uygun değişik takılar yapabiliyor olursun.

      Peki biz makromeye örerken hep iplerimiz artar. Çünkü makrome örme tekniğinde bir yürüyen bir de duran ip vardır. Her aman duran ipi iyi hesaplarsak yürüyen ipin, yapacağımız modelin kaç katı olduğunu da bilirsek iplerimizi çok daha hesaplı kullanırız.
    Makrome yapmak için eğer büyük bir ürün yapacak iseniz  bir yere sabitlemelisin. Bunun için ürüne göre farklı tezgahlar üretilmekte. Eğer küçük bir şey yapacaksanız  bir minder  veya bir yastık  üzerine  ürünü iğneleyerek tezgah şeklinde kullanabilirsin. Makromede istediğimiz düğüm tekniklerini kullanabiliyoruz. Farklı düğüm teknikleriyle farklı modeller ortaya çıkarabilirsin ,  iki iple de, dört iple de çalıştırabilir, İplerin üzerine attığımız düğümlere göre model oluşturabilirsin. İster uzunlamasına bir makrome yapabilir  istersen sağa ya da sola giderek farklı düğümler atabilirsin. Hatta Öyle Bir Şey ki taş ya da büyük boncuğun etrafını makrome ile örebilirsin . Yani taş örme tekniği ile. Makromede birkaç düğüm atma tekniklerini,  model oluşturma teknikleri ve bağlama tekniklerini bildiğin takdirde çok rahatlıkla ilginç tasarımlar yapacağınıza inanıyorum
     Herkes gibi sende bir makrome yapmayı biliyorsan artık değişik ürünler üretebilirsin. Son zamanlarda pazarlaması genellikle dekor ürünleri  ön planda olmakta  ve artık  kişiler  Bu trende karşı ilgisiz kalmamaktadır.
      Fakat dikkat edin. Herkes bu sanat dalına o kadar çok merak sardı ki ve hem öğrenilmesi kolay hem masrafsız hem de çok ilginç tasarımlar yapıldığından dolayı şu anda talep çok fazla. Ancak siz ilginç bir fikir ve bir tasarımla bir ürünü ortaya çıkardığınızda diğerlerinden  farklı olduğunu göreceksin