DERİNİN DANSI
Düşünün biraz geçmiş nesillerde yaşantımızı sürdürmek için hangi el sanatlarını yapıyorduk? Şu an onların çoğu da günümüzde yapılmıyor. Liflerden üzerine oturmak için hasır örüyor muyuz? Kalaycılık günümüzde hala devam ediyor mu? Desen desen renk renk çiğneyerek yaptığımız keçe sanatını yapanlar nerede? At arabalarını süsleyen sanatçı su an hangi işi yapıyor? Atlara konan deri koşum takımlarımızı artık yapan var mı?
Dövme Deri Sırt Çantası
Evet ben çok sevdiğim kaybolmaya yüz tutmuş deri işleme sanatını size anlatmak istiyorum.Kesim yapılan hayvanların etinden, sütünden, kılından ve de derisinden yararlanıyoruz. Kurganlarda MÖ. 5000 yıllara ait çıkan bazı eserlerde kemer, çanta, at koşumları, eyer,çizme. kılıç kınları, deri heybe gibi eserler çıkmıştır. Deri işleme sanatı günümüzde de yöresel el sanatlarına dayandığı için toplumumuzda artık daha fazla kişide bu işi yapmaya başlayıp sanatsal boyutta ilginç, estetik ve fonksiyonel tasarımlar üretmektedir. Ayakkabısından tutun valiz sırt,okul ve el çantası pantolon, mont, ve takı ürünleri gibi kişisel eşyaların yanında sandalye, abajur, pano gibi eşya ürünleri de üretilmektedir.
DERİNİN TABAKLANMASI
Yani debbağlık mesleği. Kesimi yapılan hayvanın derisi tasarıma dönüşmesi için hemen tuzlanıp işlenmesi gerekir. Yoksa bakteri ve mantarlar derinin çürümesine ve parçalanmasına neden olur.Derinin tabaklama yapılan yere tabakhane denir. iki yolla tabaklanır. Doğal ve kimyasal tabaklama. Genelde doğal tabaklama yapılmaktadır.

Tuzlanmış ve kılları yumuşamış deri tabakhanede kıllarından filo bıçağı yardımıyla ayrılır. Eskiden bu iş küllü su ve idrarla yapılırdı (tabakhaneye …. mu yetiştiriyorsun deyimi de buradan gelir).Tuzundan, suyundan ve de yağından arınan deri içinde mermer tozu, sabun, balık yağı, meşe palamudu, nar, sumak, kızılağaç, fıstık çamı ağacı, ladin, kayın ağacı, karadut yaprağı ve mazı gibi sabitliyenlerle çukurlara doldurulur.
DERİ ÜRÜNLERİ
Sonunda kromlanıp kurumaya bırakılır. Kromlamaya ceviz konduğunda siyah renkli deri elde edilir. Güney doğu Anadolu’ da sahtiyan diye bilinen bu deriye yabancılar sırrını öğrenmek için casuslar bile göndermiştir.Uzun süre bunun sırrı verilmemiştir
Her türlü yaş, cinsiyet, büyük, küçük gözetmeksizin okul, sırt, makyaj, bay, bayan çantaları, valiz, mont, pardösü, ceket, ayakkabı, sandalet, kemer, cüzdan, anahtarlık, takı, cilt kitap, su mataraları, para keseleri, davul, kılıç, bıçak kınları. Yani aklınıza gelebilecek yüzlerce çeşidi sanat adı altında artık yapılmaktadır.
Ömür boyu kullanmak istediğiniz çanta, cüzdan, mont gibi veya deriden yapılan doğal deri ürünlerinizi sadece bakım yapmanız yeterlidir.
Bu ilk blog
Herşeyi sıfırdan öğrenmek zor da olsa guzel şey. Sadece süreç biraz uzun oluyor.
Deri üzerine her şeyi öğretmek ve tanıtmak üzere bu yola çıktım